Start2Tri: Een erg leuk verslag van Lasmar over Start2Tri 2019! 

Doel: AS sprint Triathlon Nederhorst Den Berg 

Zondag 23 juni 2019 08.00 uur werd ik wakker gezongen door een aantal exotische vogels. Ik lag in mijn hotelkamer in hotel ’t Kruisselt in de Lutte , in de Lutte start de selectie van AJAX ieder jaar haar voorbereiding op het nieuwe seizoen. 

Ik had echter mijn voorbereiding al gehad en dit was het nemen van extra rust met wat lichte training voor de dag van vandaag! 

Vandaag gaan we met het Start2Tri-dreamteam 2019 de AS sprint Triathlon Nederhort Den Berg slechten. Na een voorbereiding van 10 weken gaat het vandaag gebeuren. Dat is dus wat ik voel in mijn buik, spanning voor het onbekende, iets wat ik nog niet heb mogen ervaren. 

... klik hieronder voor het hele verhaal!!

 

Door Lasmar, Juli 2019

Doel: AS sprint Triathlon Nederhorst Den Berg 

Zondag 23 juni 2019 08.00 uur werd ik wakker gezongen door een aantal exotische vogels. Ik lag in mijn hotelkamer in hotel ’t Kruisselt in de Lutte , in de Lutte start de selectie van AJAX ieder jaar haar voorbereiding op het nieuwe seizoen. 

Ik had echter mijn voorbereiding al gehad en dit was het nemen van extra rust met wat lichte training voor de dag van vandaag! 

Vandaag gaan we met het Start2Tri-dreamteam 2019 de AS sprint Triathlon Nederhort Den Berg slechten. Na een voorbereiding van 10 weken gaat het vandaag gebeuren. Dat is dus wat ik voel in mijn buik, spanning voor het onbekende, iets wat ik nog niet heb mogen ervaren. 

Vorig jaar ook 10 weken getraind en de dag voor de wedstrijd ben ik toen door mijn enkel gegaan met voetballen en heb ik de bewuste dag alleen maar foto’s mogen maken, dat was een grote domper. Wat zag het er gaaf uit toen.…… maar nu ben ik fit.

Het Start2Tri avontuur start op donderdag avond 18 april 2019 in zwembad de Biezem te Laren. Daar zien we elkaar voor de eerste keer. Een groep mensen/sporters wat houdt van uitdagingen aangaan en grenzen verleggen. 

Wij hebben één gezamenlijk doel; zondag 23 juni AS sprint triathlon in Nederhorst Den Berg. 

Voorbereiding

Ieder van ons heeft wel een sport die hij of zij regelmatig beoefend maar 3 sporten in één wedstrijd is voor ons allen een prachtige uitdaging. Dit betekende dat we samen 10 weken lang 3x per week de verschillende disciplines trainden, op dinsdag fietsen, op woensdag hardlopen en op donderdag zwemmen. 

Dit werd allemaal georganiseerd en begeleid door een team van toptrainers/begeleiders van de enige echte Triathlon Vereniging Hilversum, in de volksmond TVH genoemd. (later blijkt dat TVH bekend staat als een zeergewaardeerde club in geheel Nederland, bij iedere wedstrijd wordt ik hier op aangesproken en aangemoedigd).

Deze toptrainers en begeleiders hebben ons met veel enthousiasme wegwijs gemaakt in de bijzondere wereld van de Triathlon. Coby ‘de sport veelvraat’ Pronk, René ‘de golvenslechter’ Elzinga en Machiel ‘de kilometervreter’ Ittmann hebben doormiddel van hun didactisch vermogen ons getracht naar grote hoogte te stuwen. Naast deze drie toppers hebben er nog een aantal trainers ons geholpen de beginselen van het zwemmen, hardlopen en fietsen bij te brengen. Met name het zwemmen werd als lastig ervaren door de meeste deelnemers, leuk om te vermelden dat een kwartet van deze Start2Tri-ers gisteren 04/07 een ronde in de Zuwe hebben gezwommen van 2,5 kilometer. Week in week uit waren we aan het ploeteren om de juiste technieken onder de knie te krijgen, borstcrawl is niet zo makkelijk als het lijkt. Daarnaast het keren om de boeien tijdens de wedstrijd, het onderduwen van tegenstanders tijdens de start, het dolfijnen maar voor de meeste was toch wel de techniek van het ademhalen het lastigst, hoe is het in godsnaam mogelijk dat we ontspannen kunnen zwemmen zonder in ademnood te komen????? Middels strakke trainingen en mooie digitale materialen zijn we allemaal instaat om het zwemparcours naar behoren af te leggen. Na het zwemmen komt natuurlijk het fietsen ook hier zitten zoveel haken en ogen aan dat fietstechniek training een mooi onderdeel is geworden van deze Start2Tri cursus. 

Keren, bidonwater aannemen op de fiets, drinken op de fiets (zonder te vallen, Ruud Kaitjily), achterom kijken, schakelen, zomaar wat onderdelen die voor niet fietsers hele uitdagingen bleken. Ook dit onderdeel hebben de meeste onder de knie gekregen. “Hardlopen” het lijkt zo makkelijk maar voor velen is dit een hel. De trainingen waren super al is het soms lastig om de zeer technische loopoefeningen te doen zonder op een houtenplank te lijken of niet met je benen in de knoop te geraken. Fase 1, 2, 3 en 4? Waar hebben we het over? Dan de echte looptraining 200mtr fase 4 100mtr fase 3 100mtr fase 2 en dan 400mtr fase 1 dat doe je dan 6 tot 10 x ???? hum.. kan iemand dit nogmaals uitleggen? Zo moesten er echte faselopers van ons gemaakt worden en dat is gelukt, hulde voor de trainers…. 

Dan komt de echte uitdaging deze disciplines moeten achter elkaar beoefend worden en de ervaring leert, dat is niet niks!. Met name na het fietsen overgaan naar het hardlopen is een hele lastige het duurt zolang voor dat je (ik) in je ritme loopt, echt verschrikkelijk. 

Dit alles is allemaal getraind om ons zo goed mogelijk voor te bereiden op de wedstrijd. 

Dan denk je nu weten we alles! Maar niets bleek minder waar, dan moet je nog een cursus volgen hoe leg ik mijn spullen klaar?, wat leg ik klaar?, waar mag ik het klaar leggen? Wedstrijdregels wanneer moet ik mijn helm op? wanneer mag ik op de fiets stappen. Alleen al het parc-ferme opkomen blijkt een hele opgaaf., je fiets moet genummerd zijn en dit moet dan weer corresponderen met het nummer op je helm en badmuts, deze helm moet je ophebben als je het parc-ferme in wilt etc.…… Al deze zaken zijn aanbod gekomen en hebben geresulteerd naar een optimale en lichamelijke fitte groep Start2Tri-ers. 

De grote dag

Nu moest ik nog zorgen dat ik op tijd en met de juiste materialen in Nederhorst Den Berg ging komen. Ik stapte fluitend mijn bed uit en ben onder de douche gaan staan, nee ik hoor de vragen al mijn, vrouw lag ook in dat zelfde bed….. Sex voor de wedstrijd is een “No Go” voor de meeste mannen dat geldt helaas ook voor mij, dit ligt bij vrouwen weer anders echter deze keer had ik een wedstrijd. ;-) 

Na het ontbijt naar huis, tas gepakt en naar Nederhorst Den Berg gereden. Ik wilde graag de wissel van de 1e heat zien. Wellicht kon ik daar nog wat van leren. 

Na het in ontvangst nemen van mijn wedstrijd nummer bij de wedstrijdbalie, (231) wilde ik het parc-ferme in en natuurlijk begon toen het gelazer, eerst je nummer op de fiets en helm plakken badmuts ook maar paraat gehouden en na een fiets controle mocht ik de heilige graal binnen stappen. Nu nog je nummer zien te vinden zodat je je fiets kan ophangen en je alle materialen kan uitstallen. De gezonde spanning neemt toe. Daar komen de wedstrijd bikkels voor de 1ste wissel wat gaan ze ongelofelijk snel, wat een tempo, de favorieten, en gedoodverfde kans hebbers “de broertjes” liggen op kop. Wat is het toch gaaf om te zien. Ik heb ondertussen wat leden van de TVH aangemoedigd en vooruit geschreeuwd, makkelijk als TVH op het Tri-suit staat. ;-) De wedstrijd komt dichterbij ik doe mijn nieuwe Tri-suit aan, Jezus wat zit dat ding strak. Pak mijn wetsuit, bril en badmuts en stiefel rustig, met Ruud Kaitjily, naar het water, de startkooi staat klaar.

Nog 12 minuten en dan gaan we starten. Ik mag nog 7 minuten inzwemmen en dat gaan we dan ook maar even doen. Ik zie mijn mede Start2Tri genoten en zie een gezonde spanning, of is het angst, op de gezichten.

Nog 1 minuut wij worden door de speaker nog even genoemd als Start2Tri.

En dan is daar de toeter!!!!!! We zijn los! We storten ons in het feestgewoel en ik ben binnen 1 minuut buitenadem, dit gaat zo niet ik lig precies in de drukte en kan bijna niet in mijn slag komen. Ik duik naar de rechterkant, uit de drukte en na 2 minuten zit ik volledig in mijn slag, kom niemand meer tegen en kan langzaam de motor aanzetten. Ik haal steeds meer mensen in en het gaat lekker. Ik ben niet meer buitenadem en kan weer versnellen. Zwemmen is iets wat me wel ligt. Ik kom bij het keerpunt aan en blijf uit het gedrang maar zwem nu wel dichter naar de lijn, er zijn daar niet zoveel mensen meer. Plotseling zie ik de grond lichter worden en dat betekend dat ik er bijna ben. Nu snel lopen, bovenkant van het pak los en gaan over de blauwe loper, dat is ook even wennen normaal wordt ik over de rode loper naar binnen gehaald, het lopen zo vanuit het zwemmen valt nog niet mee ben toch een beetje buitenadem geraakt als ik bij mijn fiets ben. Onderwijl ik alles uitschop en de fietsschoenen aan doe zorg ik ervoor dat ik weer lucht krijg. Nummer aanhangen, helm op, wanneer ik één fietshandschoenen aan heb komt Ruud Kaitjily langs en roept ‘dat kost tijd en heb je niet nodig’, geheel terecht maar is gewenning en de 2e handschoen is aan. 

Als een speer loopt ik met fiets en al naar de balk en sprint het dorp uit om de 20 kilometer te beslechten. Onderweg zit ik echt te genieten en probeer een tempo te pakken wat ik volhoud. Ik heb zelfs adem om TVH genoten aan te moedigen, zo kom ik Coby ‘de sport veelvraat’ Pronk, een groot voorbeeld voor de diversen Start2Tri-ers, meerdere keren tegen. Ook ‘alleskunner’ Ruud Kaitjily die maar één duidelijke focus heeft, er zijn 3 ronden bij het lopen, ik moet 3 ronden lopen, 3 ronden, 3x…., vorig jaar had hij met lopen de 3e tijd gezet in de uitslag echter dit was met een ronde minder, kom ik regelmatig tegen. De 20 kilometer zitten er op ik fiets met een noodgang naar het parc-ferme waar een kleine zwanenhals is ontstaan bij de balk, er dacht iemand zo slim te zijn daar stil te gaan staan hij kon niet van zijn fiets af komen. 

Loopschoenen aan, helm af, handschoenen uit, bril op. nummer naar de andere kant neem ik drinken mee of niet eet ik wat? Nee ,ik ga snel door. De hitte komt me tegemoet. Met het zwemmen en fietsen heb ik er geen last van gehad. Nu, zo langs het water en tussen de rietkraag en huizen door, is de wind verdwenen. 

Doel is zosnel mogelijk in mijn ritme komen om daarna te kunnen versnellen. Goed om te zien dat er zoveel mensen langs de route staan om ons aan te moedigen, dan heb ik het nog niet over de vele fotograven binnen de TVH die allemaal mooie plaatjes aan het schieten zijn en ons ondertussen naar voren schreeuwen. Eindelijk naar 2 kilometer ben ik in mijn ritme nu versnellen. Lasmar je wilt versnellen?, dat blijkt nog niet zo makkelijk. Pas na 3,5 kilometer heb ik het gevoel dat ik iets kan versnellen. Het genieten van het lopen zal ik waarschijnlijk nog moeten leren want dat is lastig gebleken wellicht dat de hitte het ook niet makkelijk maakt. (week later heb ik de sprint triathlon in Zeewolde gedaan daar was het tijdstip van starten vervroegd, was toch nog 30 graden maar liep wel makkelijker) Daar is het laatste rechte stuk, ik haal links en rechts nog wat mensen in en mag na iets meer dan 5 kilometer als een trots man over de finish. Daar krijg ik een medaille om en staat er een dame die gelijk 2 sponsen in mijn nek duwt, heerlijk. Gehaald en wat een mooi avontuur. Ik zie een trotse familie staan en laat me even verwennen met koud water en complimenten. Daar komt eindelijk mijn ‘broer’ Ruud Kaitjily over de finish (jaja deze keer na 3 ronden). Na 10 minuten uithijgen zoeken we de TVH tent op en vertellen elkaar onze avonturen. Iedereen is gefinisht en na een laatste groepsfoto duik ik nogmaals de spiegelplas in om samen met de kinderen af te koelen. 

Graag wil ik namens de Start2Tri groep iedereen die heeft bijgedragen aan onze resultaten en avonturen hartelijk bedankten 

Eind goed al goed