Triathlon is tegenwoordig meer dan 'de hele van Almere'. Het is niet alleen trainen en afzien op ultra lange afstanden. Triathlon is een jonge dynamische sport. Het is een combinatiesport waarbij de onderdelen zwemmen, fietsen en lopen elkaar in een flitsend tempo opvolgen. De Triathlonsport heeft inmiddels de olympische status gekregen en debuteerde in 2000 in Sydney. Door de verschillende afstanden kan iedereen veel plezier beleven aan deze sport. Zo wordt momenteel de 'olympische afstand' het meest beoefend. Deze variant bestaat uit 1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen. Met een beetje training is het al mogelijk om dit goed te volbrengen. De wedstrijden zijn er in het hele land, dus er is er altijd wel eentje bij in de buurt.

De historie van de triathlonsport

Triathlon is een Grieks woord: "tri" betekent drie en "athlon" betekent wedstrijd. Een triathlon is een sportactiviteit die uit drie wedstrijden bestaat. De triathlon is ontstaan in 1978 toen enkele vrienden in een bar op Hawai zich zelf af vroegen welke sport het zwaarste zou zijn. Zwaar in de zin van: het meest uitputtend voor het uithoudingsvermogen. In het gesprek aan de bar ontstond het idee om de drie belangrijkste wedstrijden op Hawai achter elkaar te beoefenen. Het avontuur was kijken of dat vol te houden is. Deze evenementen waren:
De Waikiki Rough Water zwemwedstrijd over 3.8km,
De Wielerwedstrijd van Oahu over 180 kilometer en
De marathon van Honululu over 42.192 meter.

Zo ontstond de Triathlon. Deze klassieke afstand wordt aangeduid als de Lange Afstand Triathlon. Omdat deze afstand zo groot is kunnen alleen goed getrainde athleten aan deze wedstrijd deelnemen. Doordat de Triathlon inmiddels verschillende onderdelen, afstanden en leeftijdscategorie'n kent, is de sport voor iedereen toegankelijk geworden. Ongeacht of je jong of oud, man of vrouw, prof of amateur bent.

De triathlon in Nederland
Begin jaren '90 groeide de Triathlonsport in Nederland enorm snel. Vreemd is dat niet, omdat Nederlanders uitermate geschikt zijn voor de combinatie van zwemmen, fietsen en lopen. De laatste jaren lijkt het ledenaantal van de NTB zich te stabiliseren op 9.000 tot 10.000 leden. De Triathlonsport hoopt wereldwijd een impuls te krijgen door de toetreding tot de Olympische Spelen. In 2000 was de Triathlon in Sydney het openingsnummer van de Spelen. Op 16 en 17 september werd het eerste Olympische goud uitgereikt.

TRIATHLON VOOR IEDEREEN

Doordat de Triathlon verschillende afstanden, onderdelen en leeftijdscategorie'n kent, is de Sport optimaal toegankelijk voor iedereen.

AFSTANDEN ZWEMMEN FIETSEN LOPEN
L = Lang 3.800m 180km 42,195km
M = Midden 2.500m 80km 20km
O = Olympisch 1.500m 40km 10km
KW = Kwart 1.000m 40km 10km
A = Achtste 500m 20km 5km
S = Sprint 750m 20km 5km
MI = Mini 250m 10km 0.5km

Duathlon
Naast de normale vorm van Triathlon zijn er nu ook o.a. Wintertriathlons (Lopen-Fietsen-Schaatsen of Langlaufen) en Duathlons (Run-Bike-Run). In de beginjaren was de Duathlon een veredelde training (Wedstrijd) voor de Triathleten, omdat Triathlon een Sport der zomermaanden is. Met name deze laatste vorm staat bijzonder in de belangstelling. In zeer korte tijd heeft de Duathlon zich ontwikkeld tot een volwassen tak van combinatieduursport. Er worden nationale- en internationale Kampioenschappen georganiseerd. De Duathlon kan zowel met de racefiets als met de ATB (All Terrain Bike) beoefend worden. In 1999 is voor het eerst een speciaal internationaal Duathloncircuit gehouden. Gezien de grote belangstelling en de positieve reacties heeft dit circuit een vervolg gekregen. Sinds 2006 is onze eigen Duathlon de openingswedstrijd van het nationale Duathloncircuit.

AFSTANDEN LOPEN FIETSEN LOPEN
L = LANG 10 KM 40 KM 5 KM
M = MIDDEN 7.5 KM 30 KM 3.5 KM
K = KORT 5 KM 20 KM 2.5 KM
S = SPRINT 2.5 KM 10 KM 1.5 KM
M = MINI 1 KM 5KM 0.5KM

De Triathlon Vereniging Hilversum organiseert jaarlijks een goed bezochte Duathlon. De omgeving waarin deze wedstrijd zich afspeelt is het prachtige bos - en heide gebied rondom Anna's Hoeve bij Hilversum. Het loopparcours gaat over heuvelachtige bospaden en het fietsparcours gaat over nagenoeg verkeersvrije geasfalteerde wegen.